طب مکمل

درمان‌های طبیعی اختلال تمرکز و حافظه

تقویت یا سایر فرآیندها سلامتی را به شما باز می‌گردانند. درمان‌های طبیعی ترکیبی از رژیم غذایی، گیاه درمانی، نمک‌های بافتی یا سلوئیدها، روزه، رایحه‌درمانی، مصرف مکمل‌ها، هومیوپاتی، درمان گیاهی باخ و . . . هستند. اختلال در تمرکز و حافظه بخشی از حالتهای کلی به نام ضعف عصبی است. بیماران احساس می‌کنند که افکارشان سردرگم بوده و در به یاد آوردن اماکن، اشیاء و اسامی دچار مشکل هستند. به خاطر سپردن مفاهیم حفظی کار ساده‌ای نبوده و معمولا فرد در این زمینه احساس ضعف می‌کند. علل اختلال حافظه و تمرکز لیستی بلند بالاست. فقدان علاقه، اختلالات مغزی، اختلالات شنوایی، کم‌خوابی، حوادث، تغذیه نامناسب،‌ عوامل روانشناختی، آلرژی‌ها و مسمومیت با مواد فلزی نظیر آلومینیوم، سرب و . . . بخشی از آن هستند. آلومینیوم با فراموشی و مشکلات جدی‌تر در مغز ارتباط دارد. شواهدی وجود دارد که آلومینیوم موجود  در خمیردندان‌ها، دئودرانت‌ها، دود تنباکو و منابع دیگر از طریق پوست و ریه جذب خون شده و در مغز جایگزین می‌گردد. مقادیر نسبتا زیادی از آلومینیوم در آنتی‌اسیدها یافت می‌شود. در رژیم‌های غذایی لاغری که میزان کافی گلوکز به مغز نمی‌رسد، فرد دچار اختلال حافظه می‌گردد. الکل و برخی از داروها اثری سوء بر حافظه دارند. ورزش، آموختن مهارتهای جدید و مطالعه، فکر را فعال‌تر نگه می‌دارد مغز مثل عضله است اگر از آن استفاده نشود تحلیل می‌رود.

چه گیاهانی به تقویت حافظه کمک می‌کنند؟

گیاه جینکوبیلوبا، جینسینگ، جوی دوسر، اکلیل کوهی و مریم گلی از دسته گیاهانی هستند که به تقویت حفاظه کمک می‌کنند. مصرف اسفناج، پیاز و کاهو برای ضعف اعصاب توصیه شده است. شاه‌بلوط سفید، افکار نامطلوب دائمی، پریشانی حواس و فقدان تمرکز را بهبود می‌بخشد. برای رفع فراموشی و تقویت حافظه از دم کرده اسطوخودوس استفاده کنید. برای تهیه دم کرده اسطوخودوس حدود ۵ گرم سرشاخه گلدار و یا گل این گیاه را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. مقدار مصرف این دم کرده ۳ تا ۴ فنجان در روز است. به علاوه برگ درخت اکالیپتوس مصرف دارویی داشته و اعصاب را تقویت می‌کند. بابونه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و تقویت کننده‌ای تلخ محسوب می‌شود. این گیاه یکی دیگر از تقویت کننده‌های سیستم عصبی است. دم کرده برگ رازیانه نیز به تقویت سیستم عصبی کمک می‌کند. بدین منظور ۳۰ گرم برگ رازیانه را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت ده دقیقه دم کنید. مصرف شیرین بیان چه به صورت جوشانده، شربت و یا به صورت قطعاتی کوچک که مانند آب نبات می‌توانید در دهان بگذارید. به تقویت عمومی بدن کمک کرده و اعصاب را التیام می‌بخشد. این گیاه از پیری جلوگیری می‌کند.

رایحه درمانی در تقویت حافظه

استفاده از رایحه درمانی چه به صورت ماساژ بدن با روغن‌های گیاهی و چه به صورت اثر شگفت‌آور بوها بر تقویت حافظه موثر هستند. گیاهانی نظیر مریم گلی و اکلیل کوهی از جمله گیاهان موثر در رایحه درمانی هستند. از اسانس‌های روغنی این گیاهان می‌توان به عنوان چند قطره در وان حمام برای استحمام استفاده نمود و یا به کمک روغن‌های حامل رقیق نموده و به عنوان ماساژ بدن به کار برد. 

استفاده از عود سوز، روش دیگر مصرفی در رایحه درمانی است.

مکمل‌های موثر در تقویت حافظه کدامند؟

مکمل‌های حاوی ویتامین‌ها نظیر ویتامین ب-کمپلکس، ویتامین C، ویتامین E، زینک، فسفر، ال-گلوتامین و دنول به تقویت حافظه کمک می‌کنند. کاروتن و آهن از موادی هستند که حتی کمبود جزیی آنها در رژیم غذایی اشخاص سالخوده با احتمال زیاد اثر محسوسی در کاهش حافظه و سرعت فکر کردن آنها می‌گذارد.

چه غذاهایی به تقویت حافظه کمک می‌کند؟

طبق تحقیقاتی که توسط دکتر جیمز بن لاند محقق روان‌شناس در مرکز پژوهش‌های مواد غذایی در وزارت کشاورزی آمریکا به عمل آمده است. مغزهای گیاهی و میوه‌ها از غذاهای مغزاند. این منابع غنی از عنصر بورون هستند. بورون ماده معدنی است که به مقدار خیلی جزیی در حدود ۳ میلی‌گرم برای بدن انسان لازم است و برای تامین فعالیت الکتریکی مغز انسان نقش دارد. دکتر بن لاند معتقد است که کمبود و فقر بورون در بدن ممکن است اثر منفی در هوشیاری و تیزفکری انسان بگذارد. منابع طبیعی بورون عبارتند از مغزهای گیاهی، حبوبات، سبزی‌های برگی نظیر بروکلی و میوه‌ها به ویژه سیب، گلابی، انگور، کشمش، خرما و هلو مقدار ۳ میلی‌گرم بورون که برای تحریک فعالیت مغز کافی است با خوردن روزانه دو عدد سیب و در حدود ۱۰۰ گرم بادام زمینی تامین می‌شود. ویتامین B1 که به مقدار غنی در جوانه و سبوس گندم، مغزهای گیاهی و گوشت قرمز یافت می‌شود به ویتامین اعصاب شهرت داشته و کمبود آن منشاء اختلال در فعالیت مغز است. مصرف مقدار کافی از غذاهای غنی از ویتامین B2 یا ریبوفلاوین نظیر جگر، شیر و بادام به تقویت حافظه کمک می‌کند. در مطالعه‌ای که توسط دکتر بن لاند و همکارانش بر روی ۲۸ فرد ۶۰ ساله و بالاتر انجام گرفت نشان داد کسانی که به قدر کافی از کاروتن در رژیم غذایی استفاده می‌کنند بهتر و راحت‌تر فکر می‌کنند. منابع عمده کاروتن عبارتند از سبزی‌هایی با برگ سیر تیره  و نارنجی، میوه‌های رنگی، هویج و گوجه فرنگی، سبزی‌های برگی، جگر، صدف و گوشت قرمز. از مصرف غذاهای چرب مخصوصا چربی‌های حیوانی پرهیز کنید. پسته دارای مواد غذایی فراوان بوده و بنابر این برای تقویت بیماران و اشخاص ضعیف مناسب است. در صد گرم مغز پسته ۲۰ گرم پروتئین، ۵۴ گرم مواد چرب، ۱۳۰ میلی‌گرم کلسیم، ۵۰۰ میلی‌گرم فسفر، ۵ر۷ میلی‌گرم آهن، ۹۵۰ میلی‌گرم پتاسیم، ۲۳۰ واحد ویتامین A، ۷ر۰ ویتامین B1  و ۵ر۱ میلی‌گرم ویتامین B2 موجود است. خوردن پسته مغز و ذهن را تقویت می‌کند.

ماهنامه داروخانه سبز           

یوگادارما: باید متذکر شد که برای هر درمانی بهتر است زیر نظر پزشک متخصص عمل کرد.

همچنین ببینید

اثر تمرین‌های یوگا بر ترشح هورمون‌ها

یوگا به عنوان یک روش سنتی و ذهنی-بدنی، تأثیرات عمیق و گسترده‌ای بر روان و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*